onsdag 21 oktober 2009

Förädling av äpplen

Cider ska gärna göras genom att jäsa äpplen utan tillsatser. För att öka chansen att få ett lyckat slutresultat tillsätter jag dock socker, lite akorbinsyra och citronsyra. Det är nog spännande att bara jäsa med den jäst som äpplena innehåller naturligt. En trevlig arbetskollega bidrog med sura vinteräpplen. Tack Per! Efter att jag sköljt och delat äpplena i mindre bitar hällde jag på en liter kokande vatten per kg frukt samt någon tsk askorbinsyra. Det blev 9 kg frukt och således 9 liter kokande vatten. Hinken täcktes med en handduk och ställdes på det eluppvärmda badrumsgolvet. Omrörning morgon och kväll. Efter 9 dagar silade jag bort äppelbitarna. Jag tillsatte 350g socker/liter vätska. Värmde försiktigt musten på spisen så att sockret löste sig och hällde sedan det hela i en jäshink. Tillsatte en påse citronsyra och satte på lock med vattenlås. På lördag har det hela jäst i tre veckor så då tänkte jag provsmaka om det smakar bra eller vinäger.

2 kommentarer:

  1. Hej Stefan,
    Det är perfekt att du ligger 2 veckor före mig så jag får fina tips på hur du gör ;o) När cidern är färdig får vi provsmaka varandras.
    /Anki

    SvaraRadera
  2. Jag minns ett annat recept pa "appelcider" fran forntiden:

    - En hink applen, skurna i bitar
    - 3 kg socker
    - 10 liter vatten
    - 1 pase TURBOJAST
    - 1 varmt pannrum

    Nar jasningen kom igang blastes jasroret nastan ur gummibussningen. Slutresultatet var inte helt ovantat... odrickbart, och hamnade i slasken.

    SvaraRadera