onsdag 30 december 2009

Bomber

Någon dag innan jul hade cidern stått och klarnat klart så jag tyckte det var dags att provsmaka. När jag skulle ta av kapsylen från flaskan började det pysa ordentligt. Det visade sig vara ett riktigt ordentligt tryck i flaskan och en stor del av innehållet bubblade ur. Riktigt riktigt ordentlig tryck så jag blev lite orolig för hur mycket en vanlig 33 cl flaska tål och hållbarheten på de kvarvarande flaskorna. Jag bestämde mig för att trycket i flaskorna måste ned. Alla kapsyler måste tas bort utan att cidern skummade bort. Eftersom det var -14 grader ute så fick backen stå och kylas ned ett tag innan jag försiktigt började lätta på kapsylerna. Det tog ca en timme i kylan för att få av kapsylerna utan att förlora allt för mycket cider. Det bubblade tyvärr tillräckligt mycket för att jästen som sjunkit till botten inte längre låg på botten så nu måste cidern stå och klarna ytterligare ett tag. Nu med nya kapsyler och förhoppningsvis lägre tryck. Nu är det nog inte längre några bomber.

1 kommentar:

  1. Tror du att en 33 cl flaska kan smalla pga kolsyrad dryck? Jag googlade efter data pa brottrycket for en glasflaska, men fann inga kalla data. Daremot fann jag en artikel pa www.humle.se dar det havdas att overflyllning leder till hogt tryck som hammar jasningen och som ger for lite kolsyra till olet. I underfyllda flaskor ar trycket lagre, men istallet drabbas man av ekraftig skumning som virvlar upp bottensatsen. Det later som du drabbats av bada symptomen... ;)

    SvaraRadera