lördag 24 oktober 2009

Chili con carne


När helgen kom fanns det chili som var mogen och skulle användas i maten. Jag bestämde mig för att göra en chili con carne fast på mitt sätt:

1,8 kg ytterlår skuret i mindre bitar.
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
>1 msk malen koriander
>1 msk spiskummin
1,5 Bih Jolokia
2 st Omnicolor
1 st Monkey Face
1 st röd/gul paprika
1 msk oregano
1 flaska porter
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning

2-3 dl torkade små svarta bönor
2-3 dl torkade kidneybönor
2 lime
1 rödlök
Lägg bönorna i blöt kvällen innan.
Fräs gul&vit-lök med koriander och spiskummin några minuter i en gjutjärnsgryta. Tillsätt de finskurna chilifrukterna samt paprika och fräs vidare. Fräs köttet i omgångar i en stekpanna och häll över i gjutjärnsgrytan allt eftersom. Tillsätt portern, de krossade tomaterna, oregano samt buljongtärning. Ställ in grytan i ugnen i drygt 3 timmar på 200 grader.

Koka bönorna enligt förpackningen men låt de gärna stå och dra på eftervärmen så att de blir riktigt mjuka och goda. Pressa saften från 2 limefrukter i en skål och häll i en del olivolja. Finhacka en rödlök och blanda med limeoljan och bönorna.

Servera chilin med limebönorna, grönsallad, gräddfil och tortilliachips.
Dryckesförslag:
Erdinger Weissbier Kristallklar [SB, 1505 ]
samt i små glas, Los Tres Toños Reposado [SB, 9].

Det var lagom starkt men det hade nog inte skadat med ytterligare någon chili annars så smakade det riktigt bra och räckte till 6 personer.

3 kommentarer:

  1. Lysande Stefan att du skapat en blogg! Kul att lasa ditt recept pa chili, som ar betydligt mer sofistikerat an den genvagen jag skrev haron dagen pa the FakeFrog.
    Jag foljer med spanning dina vidare aventyr i grytorna!
    Thomas
    PS Grattis pa F-Dagen!

    SvaraRadera
  2. Syster som var en av de 6 personerna som fick äran att äta av den goda chilin kan bara säga, bra jobbat!! Även om jag, skadad som jag är, hade haft i en buljongtärning till eller lite salt. Eller så kan ju de som vill flinga över lite vid servering, i alla fall var den toppesmaskig och köttet bara smalt i munnen! Väntar med spänning på att glöggen ska bli klar, har ju fått med beröm godkänt tidigare år. Kram lillasyster :-)

    SvaraRadera